Zdravie

Pripraví nás na leto trendy mäsová diéta?

Na zdraví a peknom tele by nám malo záležať v každom veku a v akomkoľvek životnom období. Výhovorky nie sú na mieste ani počas letných horúčav, treskúcej zimy či pracovnej vyťaženosti. Najviac sa zaujímame o také trendy v oblasti zdravej životosprávy, ktoré šetria náš čas, peňaženky a príliš sa nenamakáme. Ak sú to aj vaše hlavné priority, určite vám padnú vhod informácie o princípe mäsovej diéty.

Na zdravom a čerstvom mäse nie je predsa nič zlé. Je výživné, chutné a ponúka široké možnosti na prípravu. Spolu s nutrične vyváženou prílohou a vhodným nápojom bude aj pre vás mäsová diéta skutočným pôžitkom. Alebo aj zážitkom! Tento nový trend v oblasti zdravej výživy je tiež známy aj pod pojmom carnivore diet. Je výzvou pre nejedného gurmána, ktorý má zo všetkej zeleniny najradšej mäso. Samozrejme, aj mäsová diéta má svoje špecifiká.

Mäso musí byť pripravené a okorenené podľa odporúčaných pokynov a celkové servírovanie môžete doplniť len o ďalšie vhodné potraviny. Na zostavenie jedálnička pri mäsovej diéte si budete musieť nájsť o niečo viac času, ako ste pravdepodobne plánovali. Určite to nebude fungovať tak, že po grilovanom steaku si doprajete pečené kura a ešte pred obedňajšou siestou vyhryziete bravčové stehno až do kosti.

Podľa odporúčaní si porciu mäsa môžete dopriať tri až štyrikrát v priebehu celého dňa. Pri jednotlivých porciách dbajte na to, aby obsah mäsa predstavoval aspoň 40%. Vyberajte si z rôznych druhov mias, no vždy z tých, ktoré obsahujú väčší podiel bielkovín a tuku. Mäso môžete pripravovať aj na grile, v rúre a jemne ho dokoreňte soľou a čiernym korením. Mäso treba vhodne zapiť. Je ťažšie stráviteľné, pretože obsahuje zvýšený podiel bielkovín. Tie sú záťažou najmä pre naše obličky, a tak je nutné zvýšiť príjem čistej vody.

Pri mäsovej diéte nepôjdu kilá okamžite dole! Nie je to redukčná diéta, ale inovatívny spôsob stravovania

Podľa mnohých na to, aby ste zotrvali pri tejto forme stravovania, potrebujete naozaj silnú motiváciu. Táto forma stravovania je síce pestrá a zaujímavá, no nie tak príťažlivá ako bežné redukčné diéty. Je to životný štýl, o ktorý buď budete mať záujem, alebo sa ho okamžite vzdáte. Mäsová diéta však prináša množstvo pozitívnych zdravotných účinkov. Tie sa dostavujú postupne a pomalšie. Možno aj preto mnohých táto diéta príliš nebaví.

Ak máte záujem si k nej privoňať, dodržiavajte odporúčania jedného z prvých propagátorov mäsovej diéty. Je ním slávny ortopedický chirurg Shaw Baker. Svoje výskumné poznatky prezentuje aj knižne. V publikácii The Carnivore Diet vysvetľuje, prečo je vhodné a zdravé jesť mäso. Výlučne mäso! Prezentuje koncepciu o mäsovej diéte, v ktorej uvádza, že výživu pre ľudský organizmus dokáže plne poskytnúť mäso. Nič iné len mäso… Ako sa teda dá schudnúť s mäsovou diétou, ak zo stravy vylúčime ovocie a zeleninu? Odporúča sa takmer nulový príjem uhľohydrátov a náš jedálniček má pozostávať z takmer 95% červeného mäsa. Zvyšných 5 % môžu pokrývať morské plody, vajcia alebo syry. Zo stravy sú vylúčené aj potraviny rastlinného pôvodu.

Mäsová diéta môže vyzerať ako úplne šialenstvo. No mnohým ľuďom pozitívne zmenila život a uzdravila ich

Stovky fanúšikov na sociálnych sieťach zverejňujú informácie, ako im mäsová diéta zlepšila zdravie. Tí, ktorí sa postupne začali živiť výhradne mäsom, cítili úľavu nielen po fyzickej, ale aj duševnej stránke. Mäsová diéta im zlepšila krvný tlak, mnohí si tak vyliečili rôzne zápalové a infekčné ochorenia. Schudli, ale nie tak rapídne, ako sa to pred letom prezentuje na rôznych nedôveryhodných portáloch.

Ak vám mäsová diéta po zdravotnej stránke výrazne nepomôže, s veľkou pravdepodobnosťou by vám nemala ani uškodiť. Jednoznačné odporúčanie však nehľadajte. Totiž ani neexistuje. Je ťažké skonštatovať, či je mäso naozaj tak nutrične vyvážené, aby pokrývalo tú najväčšiu časť nášho stravovania. Mäso sa môže, no do akej miery a koľko? V týchto vyjadreniach sú opatrní aj samotní lekári.

Faktom však je, že mäso je rýchlym zdrojom bielkovín a zvyšuje hladinu tukov v tele. Je zdrojom vitamínov A až E. Z minerálnych látok má v ňom najväčšie zastúpenie železo, zinok a selén. Taktiež nie je ideálne zbaviť sa príjmu ovocia a zeleniny. Sú zdrojom vlákniny a tá naše telo dokonale očisťuje od rôznych škodlivín a toxínov. Pravda je opäť niekde medzi tým…

Foto: pixabay.com