Zdravie

Máte zdravú pečeň?

bruchoMilí páni, ak nepohrdnete kvalitne vychladeným poldecákom a vyprážanou stravou, môžete sa hneď a zaraz dostať do konfliktu s druhým najväčším orgánom ľudského tela – s pečeňou. Práve v tomto aprílovom období by ste mali upriamiť všetku svoju pozornosť na tento príliš znečistený a často zanedbávaný riadiaci mechanizmus v tele. Svetoví odborníci na zdravú pečeň sa zhodujú v tom, že marcová a aprílová detoxikácia vylieči každú ubolenú pečeň.

Nedovoľte jarnej únave namotať si vás okolo prsta, zabráňte vzniku rôznych alergií, zoslabeniu imunitných procesov, srdcovo-cievnym ochoreniam a naštartujte túto chemickú továreň podľa správneho biorytmu! Ak stále premýšľate nad tým, či sa takáto zdravotná investícia oplatí, tak vedzte, že pečeň je úložiskom vitamínov skupiny B, železa, cukru, vytvára glykogén, cholesterol, tráviace enzýmy, žlčové kyseliny, taktiež sa podieľa na tvorbe bielkovín a je schopná samoobnovenia a regenerácie.

Pečeň patrí k potmehúdskym tichým zabijakom, zo začiatku sa na nič nesťažuje a nepáli, až dokým sa mierny zápal nezmení na radikálny problém. A preto treba byť v otázkach starostlivosti o zdravú pečeň nanajvýš obozretný!

Naše oči sú bránou do pečene. Pri toxicky zaťaženej pečeni sa predovšetkým oslabuje zrak, oči nadmerne slzia a sú začervenané. V ústach pociťujete horkú chuť, prenasledujú vás časté migrény, kurie oká a otlaky na štvrtom prste nohy.

Základom zdravej pečene je pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu a zmena stravovacích návykov. Možno sa vám to zdá ako ďalšia z radu klišéovitých odporúčaní, no práve na tieto zdanlivé samozrejmosti my ľudia tak radi zabúdame. Zo svojho jedálneho lístka by ste mali čo najskôr vyradiť živočíšne bielkoviny, vajíčka, údeniny, tavené syry, veľmi korenené jedlá a, samozrejme, alkohol, ktorý sa metabolizuje práve v pečeni.

Vaša detoxikačná očista pečene by mala byť bohatá na morské riasy, ražné cestoviny, zázvorový čaj, zriedenú citrónovú šťavu, medvedí cesnak a med. Taktiež sa vyvarujte stresu, negatívnym emóciám a agresívnym reakciám. Inak sa vaša pečeň ocitne v stave toxickej záťaže a zdravotnej nepriazne!

Foto: pixmac.sk, jdxyw – flickr