Ostatné články

Dobré víno pre každého

Je tu september a tým sme so dostali do obdobia vinobrania. To znamená zároveň aj to, že vo vinotékach sa rodia nové chute vín a sektov. Ich základné rozdelenie pozná asi každý: vína, ale aj sekty delíme na suché, polosuché, polosladké a sladké. Ďalšie významné delenie vín je tiež pre každého samozrejmosťou: biele, červené a ružové víno, tzv. rosé. Je tiež známe, že jednotlivé odrody nechutia rovnako. Ale od čoho vlastne závisí chuť vína? V prvom rade je to teplota, pri ktorej sa hrozno pestovalo. Ale ako môže vonkajšia teplota ovplyvniť chuť vína či sektu?

vína

Hrozno, z ktorého sa potom vyrobí víno, sa môže pestovať v chladnejšej a teplejšej oblasti. Ak je teplota stabilne vyššia počas celej doby pestovania, tak hrozno samozrejme dozrieva omnoho rýchlejšie. Na Slovensku sú teploty pomerne vysoké ešte aj začiatkom jesene, čo zaručí, že hrozno má dostatočne veľa času na dozrievanie. Tým sa kyslosť hrozna zníži. Čo sa týka chladnejších oblastí, tak sú teploty skôr extrémne, teda hrozno sa začne pestovať pri veľmi vysokých teplotách a ku koncu dozrievania sú zas teploty nízke. Preto vnziká iná chuť hrozna, kyslejšia, komplexnejšia, čo automaticky znamená aj inú chuť vzniknutého vína. Tieto vína sú aj najlepšou voľbou pri výbere vína k jedlu. Lebo kyslejšie vína viac zvýrazňujú chuť jedla.

A teraz ešte pár slov k deleniu vín podľa ich „farby“.

  • Biele vína sú obľúbené hlavne kvôli univerzálnosti. Hodia sa k rybám, hydine, šalátom či k syrom. Vyrábajú sa prevažne z bieleho hrozna, ale nie je to vôbec pravidlom, lebo poznáme aj vína biele vyrobené z červeného hrozna.
  • Ružové vína (rosé) sú pomerne nezvyčajné. Ideálne sú počas letných horúčav, keďže sa podávajú vždy chladené, sú svieže a ovocné. Vyrábajú sa z modrého hrozna.
  • Červené víno je známe nielen kvôli svojej chuti, ale aj kvôli prospešným účinkom na zdravie, keďže má antioxidačné vlastnosti. Ide väčšinou o vína suché, ale nájdete v obchodoch už aj polosuché, dokonca i sladké červené vína.

Ak máte radi víno, tak sa nebojte experimentovania s novými chuťami. Ak ešte nemáte svoju obľúbenú značku, tiež sa nevzdajte, jeseň vždy prináša nové chute vín, možno tá Vaša sa práve rodí.

Foto: pixmac.sk, Quinn Dombrowski – flickr