Zdravie

BIO potraviny nadovšetko?

Iste ste si všimli všetky tie búrlivé debaty o BIO potravinách, ktoré na nás z každej strany útočia. Vraj ak chceme byť zdraví, máme jesť len BIO potraviny. Žiadne iné. Ak zjeme neekologicky vypestované jablko, asi hneď ochorieme. Alebo nie? Ako to teda vlastne je?

BIO potraviny sú vyrobené z produktov kontrolovaného ekologického hospodárstva. Najdôležitejšie je to, že pri pestovaní biopotravín sa nesmú používať umelé hnojivá, škodlivé chemické postreky či geneticky modifikované organizmy. Hnojí sa maštaľným hnojom a kompostom, zvieratá dostávajú prirodzenú stravu a majú voľný výbeh. Pri spracovaní biosurovín sa nepoužívajú éčka, umelé farbivá a sladidlá ani konzervačné látky. Ak ste si teda kúpili bio kurča, môžete ho jesť s dobrým pocitom, že oň bolo postarané naozaj dobre.

Kde je istota?

Otázka je, kto skontroluje všetky tieto podmienky, ktoré má bio potravina spĺňať. Ak predajca prezentuje bio výrobok, zákazník má právo nahliadnuť do certifikátu, ktorý to potvrdí. Ten vydáva ministerstvo poľnohospodárstva. Samostatne sa dohliada aj na skladovanie a prepravu. Ktovie však či tí inšpektori jedia bio alebo nie.

Všetko to znie navonok skvelo, no je to len jeden pohľad na problematiku. Navyše až príliš horlivo prezentovaný a obhajovaný. Realita je taká, že BIO potraviny majú aj svoje úskalia.

Prvým, momentálne často diskutovaným, problémom je ničenie dažďových pralesov. Zdanlivo nevidno žiaden súvis. Avšak odniekiaľ treba vziať poľnohospodársku pôdu.

V skutočnosti neexistuje žiaden vedecký výskum, ktorý by priamo podporil tvrdenie, že klasické potraviny sú zlé, respektíve, že bio potraviny sú lepšie.

Navyše, na celom svete prší rovnaký kyslý dážď. Ťažko predpokladať, že niekde existuje ideálna, dusičnanmi neznečistená pôda, z ktorej vzíde dokonalo „čisté“ ovocie.

Nezanedbateľnou prekážkou je jednoznačne aj cena. BIO potraviny sú v priemere o 30% drahšie ako klasické a tak je jasné, že málokto si dovolí žiť BIO.

Rozhodnutie je v konečnom dôsledku na každom jedincovi, na ktorú stranu sa prikloní. Aj keď po nedávnej epidémii baktérie e-coli sa asi misky váh priklonili skôr ku starej dobrej „nezdravej“ klasike.