Zdravie

Antioxidant na tanieri – hovorme stručne a pravdivo o kapuste!

Je množstvo zdravších a jednoduchších spôsobov, ako nahradiť večerné vyjedanie z chladničky. Zvykli sme si maškrtiť pri sledovaní večerných programov, počas návštev alebo len tak z dlhej chvíle. Dni sa krátia a večerné seanse naberajú na obrátkach. Dajme preto STOP zvýšenému obsahu cukru a nezdravým tukom v pochutinách!

Zaumieňte si, že počas tejto jesene vám nebude chýbať skutočné zdravie na tanieri. Neprotirečte, ale prijmite všetky dary prírody, ktoré vás dokážu nasýtiť. Tie, ktoré fungujú aj ako účinné antioxidanty, si zaslúžia vaše stravovacie prvenstvo!

Nie je na škodu zapojiť kúsok fantázie aj pri naplňovaní jedálenských tanierov a mís. Ak sa rozhodnete pre vyváženú stravu, tieto návyky sa odzrkadlia na vašom trávení. V konečnom dôsledku sa každý jeden mastný, slaný či presladený prehrešok prejaví na celkovom fyzickom i duševnom prospechu. Vyberajte tak, aby jedlo sa v prvom rade stalo prospešné pre vás. A to nielen pre krátkodobý pocit nasýtenia, ale celkový pozitívny dopad na zdravie. Práve kvasená kapusta dokáže s ľudským telom hotové zázraky!

Nastáva obdobie, ktoré okrem iných zvyklostí patrí aj kvaseniu kapusty. Ak si ju pripravujete aj vy, ste na dobrej ceste, ako nahradiť misu plnú zemiakových lupienkov zdravšou alternatívou. Samotnému kvaseniu predchádza technologický postup, ktorý si po svojich rodičoch dokážeme osvojiť aj my. Bolo by oveľa efektívnejšie hodiť pohľadom aj na kulinárske tradície, ktoré nás svojimi účinkami dokážu ochrániť pred radom neduhov a chorôb.

Kvasená kapusta takmer nikomu nevonia, ale zato pomôže k lepšiemu tráveniu

Najzdravšia forma kvasenej kapusty je práve v surovom stave. Je nenahraditeľnou úschovňou vitamínu C, vitamínov skupiny B, železa, vlákniny, fosforu, mangánu a iných cenných látok. Udržuje zdravú črevnú mikroflóru, zásluhu na tom majú živé laktobacily, enzýmy a probiotiká. Účinne prečisťuje tráviaci trakt, zbavuje telo toxínov, podporuje metabolizmus a látkovú výmenu.

Eliminuje nepríjemný pocit pálenia záhy, lieči žalúdočné vredy a ochorenia hrubého čreva. Obsahuje účinné látky, ktorými zaháňa sklony k depresii, podporuje činnosť mozgu, svalov a celkovej nervovej sústavy. Upravuje krvný tlak a celkovú hladinu cukru v krvi. Preto by bolo nanajvýš prospešné vzdať sa všetkých škodlivých (večerných) pochutín a prijať na tanier zdravú kvasenú kapustu. Ak vám v surovom stave absolútne nevonia, tepelne ju upravte do rôznych šalátov či k osvedčenej zabíjačkovej maškrte. Svoje zdravie by ste rozhodne nemali podceňovať, preto sa poriadne zadívajte, čo treba z chladničiek pred jesennou detoxikáciou odstrániť. Nerozhodujte sa podľa vôní, ale prospešných účinkov!

Foto: pixabay.com