Zdravie

Alkohol – neresť gurmánov?

Alkohol – dobrý sluha, zlý pán. Alkohol v malom množstve nie je nebezpečný, práve naopak, ľudia ho pijú kvôli dobrej nálade, uvoľneniu a euforickému nadšeniu. Ak sa však alkohol stane pánom, človek nad ním stratí kontroluje, eufóriu nahradí útlm, nevoľnosť až otrava.

Slovensko, krajina pálenky

Alkohol je obľúbeným nápojom Slovákov, hrdo sa pýšiacich pálenkou. História však poukazuje na to, že pálenku poznali už Babylončania, Egypťania a Číňania, ktorí boli azda prvými starovekými výrobcami alkoholu. Pálenka je veľmi silný alkoholický nápoj, preto ho treba piť len s mierou a postupne si na ňu zvykať.

Medovina, najlepšia na Slovensku?

Medovina je typicky slovanský alkoholický nápoj, ktorý obsahuje približne 12-14% alkoholu. Už dejiny predurčujú slovenskú medovinu k úspechu, k prestížnym oceneniam, ktoré naša slovenská medovina zbiera po celom svete.

Medovina úzko súvisí s pálenkou, pretože práve medovina je považovaná za najstarší východiskový produkt, z ktorého sa získavala pálenka. Dnes je medovina nápojom gurmánov, využívajúci ju hlavne pri slávnostných príležitostiach. Odborníci však medovinu odporúčajú piť denne, už 0,5dcl medoviny tohto nápoju z včelieho medu dodá organizmu mnoho výživných látok a je považovaný za symbol zdravia a krásy.

Vinári – skúsení degustátory, ktorí vedia čo je dobré

Narodeninová oslava, svadobná hostina či len pracovný úspech, príležitosť na dobré vínko sa vždy nájde. Skúsení vinári vedia, že kvalitné víno je zdraviu prospešné, dokonca mnohí doktori odporúčajú denne vypiť jeden pohár kvalitného vína. Víno je dokonca mnohými považovaný za elixír života a mladosti, prečisťuje organizmus od škodlivín, zlepšuje pamäť a pozornosť, a vraj pôsobí aj ako účinná prevencia proti rakovine. To je len zopár dobrých vlastností kvalitnej odrody vína. Veď napokon vo víne je nielen pravda, ale nájdete tam aj zdravie.