V mäsovýrobe sa používa chladenie takmer počas celého procesu spracovania mäsa na konečné výrobky. V tomto odvetví potravinárstva sa vyžaduje vysoká hygiena, zdravotná nezávadnosť a poctivá kvalita všetkých výrobných komponentov. Výrobňa v mäsospracovateľskom priemysle musí byť taktiež energeticky efektívna a musí spĺňať náročné technologické štandardy.
Čo je mäsovýroba
Mäsovýroba a mäsospracujúci priemysel sa zaoberá spracovaním čerstvého mäsa, kontrolou kvality, produkciou mäsových výrobkov a živočíšnych produktov. V mäsovýrobni musí byť priestor na zrenie mäsa, skladovanie, priestory na porcovanie a aj na spracovanie mäsa do mäsových výrobkov. Na všetky takéto výrobky je potrebné dodržiavať vysoké hygienické a zdravotné štandardy, preto aj materiály, ktoré sú v mäsovýrobni použité, musia spĺňať hygienické normy.
Prečo chladiť v mäsovýrobe
Chladenie, čiže skladovanie mäsa pri teplote okolo 0-8 stupňov Celzia je dôležité pri ochrane mäsa pred kontamináciou baktériami, pri dozrievaní mäsa a aj pri skladovaní mäsových výrobkov. Chladenie musí byť rovnomerné a stabilné – chladiace technológie musia pracovať nepretržite 24 hodín na požadovanej teplote. Pri výkyvoch teplôt by mohlo prísť k pokazeniu mäsových výrobkov, preto je dôležité teplotu vnútri chladiacej miestnosti udržať pár hodín pod kritickou teplotou, ak by aj prišlo k výpadku chladiacej technológie. Jedným z namáhaných bodov pri chladení sú chladiarenské dvere, nakoľko sú vstupnou bránou medzi chladeným priestorom a zvyšným priestorom mäsovýroby.
Chladiarenské dvere
Chladiarenské dvere sú teda kritickým miestom chladiaceho priestoru, na ktorom dochádza k únikom tepla pri každom ich použití. Aby sa tieto úniky čo najviac eliminovali, sú chladiace dvere špeciálne zkonštruované.
Krídlo dverí je vyrobené z PUR panelu s termoizolačným jadrom z polyuretánovej peny. Obruba chladiarenských dverí je vyrobená z eloxovaného hliníka. Kridlo dverí môže byť posuvné – posúva sa na koľajničkách z eloxovaného hliníka, alebo otočné, kedy je krídlo dverí zavesené na pántoch.
Chladiarenské dvere okrem techonologických štandardov musia spĺňať aj tie bezpečnostné. S dvermi sa musí dať ľahko a jednoducho manipulovať a nesmú sa vzpriečiť ani primrznúť k zárubni. Pracovníkom, ktorí vojdú do chladiaceho priestoru sa nesmie stať, že by sa nedostali von v prípade nepredvídanej nehody.
Úniky tepla sa snažíme eliminovať aj v prípade otvorených dverí, kedy je prúdenie vzduchu omnoho väčšie. Väčšina prevádzok si zvolí pásy z hrubého plastu do priestoru dverí, ktoré nebránia vstupu pracovníkov, ale zároveň bránia voľnému prúdeniu vzduchu a chránia tak vychladený vzduch vo vnútri chladiaceho priestoru.
Využitie chladiarenských dverí
Chladiarenské dvere vďaka svojim dobrým termoizolačným vlastnostiam môžu byť použité v širokej škále teplôt, od mínus 35 do približne plus 8 stupňov Celzia.
Chladiace boxy
Očakávané použitie chladiarenských dverí je v chladiacich boxoch, čo sú miestnosti určené na chladenie. Samotný chladiaci box môže mať viaceré “zóny” chladenia, z ktorých každá z nich je oddelená chladiarenskými dvermi.
Priestory na zrenie mäsa
Aj pri zrení mäsa je potrebné dodržať potravinárske postupy, ktoré zrenie mäsa definujú – jedným z nich je udržanie konštantej teploty, aby sa zabránilo pokazeniu mäsa. Aj tu sa využijú chladiace technológie pre použitie v mäsovýrobe, taktiež izolačné panely rovnaké ako pre chladiace boxy a taktiež chladiarenské dvere. Teplota pre zrenie mäsa sa musí udržiavať konštantne rovnaká, približne mínus 1,5 stupňa Celzia.