Šport

Začína sa sezóna bicyklovania – účinná a rovnako tak zábavná forma športovania

Ten správny čas na bicyklovanie je prakticky stále. Bicyklovať sa dá za každého počasia, len si treba vedieť vybrať vhodné oblečenie a výbavu na bicykel. Či už bicyklujete pravidelne, alebo len príležitostne, musia vám byť jasné pravidlá zdravého a bezpečného bicyklovania.

Na bicykli sa stávate účastníkom premávky. Svojou jazdou teda ovplyvňujete aj ostatných na ceste. Dôležité je aj to, ako bicyklujete a na akom type bicykla. To sa neskôr odzrkadlí na vašom zdraví a celkovej vitalite. Aj vy si chcete bicyklovaním zlepšiť kondíciu, dýchanie a posilniť celkový pohybový aparát?

Vytvorte si ten najlepší tréningový plán!

Účinné bicyklovanie súvisí s minimálnou záťažou pre vašu chrbticu, zadok a nohy. Bicyklovanie nemá bolieť. Na bicykli máte predovšetkým sedieť. Vzpriamene a neprehýbať sa. Najlepšie je dodržať rovnú líniu hlavy, krku a chrbtice. Trupom sa môžete nakloniť dopredu maximálne do 20°.

Bicyklovanie má byť skôr ľahším anaeróbnym cvičením. Takýmto spôsobom sa dá perfektne zrelaxovať a užívať si prvé teplé lúče. Nezabudnite si pritom kúpiť na bezpečné uloženie kvalitný stojan na bicykel. Na cyklotúre ho budete potrebovať každých dvadsať až tridsať minút! Pravidelne sa treba napiť a ustrážiť si svoju tepovú frekvenciu. Počas jazdy by ste mali dokázať zrozumiteľne rozprávať. Najlepšie je nemať hneď po prvých kilometroch prepotené tričko. Začiatočníkom sa odporúča vybrať si skôr rovnejší terén. Cyklotúra má zo začiatku trvať 1,5 – 2 hod.

Tým si cyklistiku oveľa viac obľúbite. Trasu a tempo budete v ďalším dňoch ochotnejšie znásobovať. Veď s tým správnym bicyklom sa dostanete takmer všade! Ak nie, existuje celý rad ďalšieho kvalitného cyklopríslušenstva. Ani v rámci prepravy autom sa netrápte, na to poslúži nosič na bicykle. Najviac sa odporúčajú strešné modely. Montáž je jednoduchá a sú vhodné pre rôzne typy automobilov. Bicykel si tak prepravíte bez znečistenia (aj bicykla, aj interiéru vozidla) a minimálneho poškodenia.

Aká cesta, taký bicykel?

Efektívnosť bicyklovania je ovplyvnená aj konkrétnym typom bicykla. Odporúča sa zvoliť si univerzálny krosový bicykel. Prečo? Pretože ak nechcete bicyklovanie ani v tom najnepriaznivejšom počasí zavesiť na klinec, myslite na každý možný terén. V opačnom prípade vám na praktické uskladnenie nemôže chýbať držiak na bicykel. Tým však žiadny výrazný pokrok nedosiahnete. Vaše telo opäť zlenivie.

Vy sa chcete predsa rozhýbať! Krosovým bicyklom sa dostanete do každého terénu. Na poľné, lesné cesty, ale aj na typické cestné komunikácie. Môžete si naplánovať aj krátkodobú jazdu v teréne mimo cesty. Tieto bicykle majú pohodlný posed a nezaťažujú driekovú oblasť. Budú pre vás ideálnym spoločníkom na každej ďalšej cyklotúre.

Foto: pixabay.com