Zdravie

Zdravá konzumácia orechov

Otázka jedla a zdravého stravovania je bludným kruhom, o ktorom sa neustále diskutuje, polemizuje a naskytajú sa nové poznatky, objavenia a informácie. Odborníci stále radia, čo sa jesť môže, čo nie, kedy, koľkokrát za deň, čo škodí, z čoho priberáme, z čoho, naopak, zaručene chudneme. Stále čítame o potravinách, ktoré spôsobujú naberanie váhy a ktorým sa máme vyhýbať, o niekoľko dní už sú tieto zložky stravy prípustné. Veľmi sa v tom nevyznáme. Čo však také orechy?

lieskové orechy

Pri redukcii váhy je potrebné výrazne obmedziť príjem tukov, avšak, mnohí diétologovia odporúčajú pri chudnutí konzumovať určité množstvo orechov. Tie ale podľa zistení obsahujú až z minimálne polovice svojej hmotnosti tuk. Ten však radíme do skupiny omega 6 mastných kyselín, ktorý je považovaný za zdravý tuk, a teda v obmedzenom množstve pôsobí presne opačným účinkom ako nezdravé tuky.

Treba si dávať dobrý pozor na to, aké orechy konzumujete. Tým, že orechy sú naozaj zdravé, rýchlo sa kazia, oxidujú, a tým strácajú svoje živiny. Taktiež by ste mali orechy pre seba vyberať podľa vašej krvnej skupiny. Ak máte možnosť, najlepšou voľbou je kupovať orechy v šupke, ktoré si sami vylúpnete. Máte tak istotu, že orechy sú čerstvé a nepokazené. Ak chcete, aby bola ich životnosť dlhšia, uložte ich do mrazničky.

Je mnoho druhov orechov, z ktorých si nepochybne vyberiete tie, ktoré vám chutia. Vyhýbajte sa orechom v čokoláde či jogurte, pretože tu už nejde o zdravý tuk, práve naopak. Neverili by ste, koľko prázdnych kalórií tak prijmete. Orechy majú pozitívny vplyv na znižovanie kardiovaskulárnych, a teda srdcových ochorení.

Foto: pixmac.sk, Veganbaking.net – flickr