Ostatné články

Stolovanie pod mužským dohľadom!

za stolomPozvať dámu na večeru do reštaurácie je síce romantickým zážitkom, no ak sa chcete skutočne vyznamenať, naštudujte si základné pravidlá stolovania a večeru pripravte sami. Pre dámu niet vzrušujúcejšieho pohľadu než na zvŕtajúceho sa elegána v kuchynskej zástere! Ak ste doposiaľ poznali kuchyňu len ako miesto, kde vám starostlivá mamička pripravila chutný obed, alebo ste v nej využívali služby mikrovlnnej rúry na zohriatie ďalšieho nechutného polotovaru, dnes sa pre vás začnú nové kulinárske časy! Do rúk vezmete kuchársku knižku, zoznámite sa s rôznymi príborovými sadami a zistíte, akú silu majú nože s kvalitnou oceľovou čepeľou.

Ak si chcete svoju (budúcu) partnerku získať chutným obedom, okrem čistého obrusu nezabudnite ani na to, že hlavnému jedlu predchádza predjedlo a teplá polievka, no tým sa vaše stolovanie rozhodne nekončí. Aj keby dáma držala tú najrevolučnejšiu diétu, ochutnať sladký dezert a zahryznúť sa do čerstvého ovocia podlieha etickým zásadám. Po tom, čo sa v kuchyni zapotíte s prípravou jedál, nasleduje rýchla zoznamka s tým, v akom poradí treba umiestniť príbory, aké poháre použiť na jednotlivé nápoje a na ktorú stranu od hosťa umiestniť misu s rôznymi pochutinami.

Ak stolovanie prebieha pod mužským dohľadom, rozhodne sa nič zlé nemôže prihodiť. Každému chlapovi je predsa jasné, že pred hosťa treba najprv umiestniť základný tanier s papierovým obrúskom, na ktorý sa potom kladú ostatné taniere v poradí, v akom budú prichádzať jednotlivé pokrmy. Základný tanier by mal byť plytký, naň umiestňujte najprv tanierik na predjedlo, ktorý neskôr vystrieda hlboký polievkový tanier. Aby ste nepoplietli poradie jednotlivých príborov, majte na pamäti, že sa berú z vonkajšej strany smerom dovnútra. Či svoju vyvolenú potrápite len dezertnou vidličkou alebo k predjedlu bude potrebný aj menší nôž, príbor na hlavné jedlo leží vždy najbližšie k tanieru.

Aby vaše stolovanie nezanechalo v dáme dojem ako z lacného fast foodu, kde sa všetko neesteticky kladie na jeden tanier, zadovážte si misy na šalát, respektíve malú kompótovú misku, ktorú umiestnite naľavo od taniera. Miesto nad tanierom je vyhradené pre príbor na múčnik či dezert a na pravú stranu umiestňujte poháre v šikmom slede. Ak by ste mali problém s tým, v akých pohároch sa podávajú ľahšie biele vína a v akých červené či ružové, na vetroshop.sk zaručene nájdete správnu odpoveď! V tomto internetovom obchode sú ponúkané kvalitné domáce potreby pre spokojné a pohodlné stolovanie od overených dodávateľov. To znamená, že zatiaľ čo vy budete listovať v kuchárskej knihe, jedálenské súpravy od vetroshop.sk si vás nájdu aj samy!

Foto: pixmac.sk, khattiya – flickr