Ostatné články

Pripravte si kávu tak, ako sa má

Káva je vzpruha, káva je život, káva je droga, káva je čierne zlato. Káva vás povzbudí pri akejkoľvek činnosti – hľadáte registračné sídlo pre vašu firmu a nedarí sa vám, pracovali ste do noci a ráno potrebujete urobiť dobrý dojem na dôležitom stretnutí, máte chuť na skvelý zákusok, no bez kávy by to nebolo ono. Jednoducho, na kávu sa nájde vždy správna príležitosť. Ako ju však pripraviť tak, aby bolo čo najlahodnejšia? Nie je to až taká veda, ako by sa mohlo zdať. No dobre, veda to je, ale zvládnete to aj vy.

aroma-1239226_640

Dobrá káva je základ

Pripraviť si dobrú kávu dokážete aj doma, nepotrebujete ani kávovary Jura, ktoré máte v práci. Musíte sa však držať týchto pravidiel. Tým najzákladnejším je mať dobrú kávu. Čo by ste o nej mali vedieť? Nikdy si nekupujte mletú kávu, aj keď je vákuovo balená, lebo postupne stráca svoje vlastnosti. Káva by mala byť pražená najneskôr do 15 mesiacov po jej zbere. Ideálny dátum spotreby praženej kávy je 15 dní. A keď si pomeliete zrnkovú kávu, spotrebujte ju do 15 minút. Pretože vlhkosť a vzduch ničia všetky jej skvelé chute. Takže kupujte si zrnkovú kávu, ktorú si budete sami mlieť a aj to iba po troškách.

Tvrdá voda je peklo

Dobrá káva potrebuje aj dobrú vodu. Hlavne mäkkú vodu s čo najmenej chemickými úpravami. Ak máte tvrdú vodu, môžete to vyriešiť zmäkčovačom, kúpiť si filtračnú kanvicu alebo ísť po vodu k horskému prameňu. Naozaj, nemôžete podceniť túto oblasť, veď zaliatu kávu tvorí z 99 % percent práve voda. Aj preto neuškodí, ak dáte vašu vodu na rozbor.

Kávu nezalievajte vriacou vodou

Veľa ľudí je zvyknutých na to, že kávu automaticky zalieva vriacou vodou, to je však chyba. Prečo? Pretože 100°C kávu spáli a tým zásadne utrpí jej chuť. Ideálna teplota vody na zalievanie kávy je 90°C. Ako ju dosiahnete? Ak nemáte rýchlovarnú kanvicu s možnosťou nastavenia teploty, nechajte vodu odstáť približne 30 sekúnd po tom, čo sa kanvica vypne. Nezáleží na tom, či vám chutí viac arabica alebo robusta, držte sa tohto spôsobu prípravy a uvidíte, že jej chuť bude lepšia.

Foto: pixabay.com