Ostatné články

Paradajková polievka, ale nie taká ako zo školskej jedálne

Pripravte si klasickú paradajkovú polievku, ale nie takú ako zo školskej jedálne.

Ak sa povie školská jedáleň, každý si predstaví dlhé rady, klasické jedálenské stoly, na ktorých je gumený obrus a nepohodlné jedálenské stoličky. Okrem toho jedlo, ktoré sme jedli skorej z nutnosti a veľmi sme sa na neho netešili. Možno nebolo vždy najchutnejšie, ale práve aj tá atmosféra školských jedální, staršie jedálenské zostavy a školský personál nám zhoršovali celkový dojem z obedov v škole. Ale teraz už naspäť k receptu na chutnú domácu paradajkovú polievku.

Príprava tejto polievky vám zaberie približne 40 – 45 minút a postačí na 4 porcie.

Potrebné suroviny:

  • Čerstvé paradajky – 650 g
  • Paradajkový pretlak – 150 g
  • Cibuľa – 1 ks
  • Cesnak – 2 – 3 strúčiky
  • Cukor – 1 PL
  • Soľ, korenie, oregano, bazalka, olej
  • Vývar/voda – 500 ml
  • Syr

Postup prípravy:

Na začiatok si očistíme cesnak a cibuľu, ktorú nakrájame na malé kocky a odložíme bokom. Paradajky narežeme, vložíme ich do hrnca a zalejeme vriacou vodou, čím ich sparíme a necháme takto pár minút. Potom vodu zlejeme, znova zalejeme, ale teraz studenou vodou, ktorú tiež po chvíli zlejeme. Paradajky ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.

Ďalším krokom je, že si v hrnci rozpálime olej, na ktorom do zlata osmažíme cibuľku a prelisovaný cesnak. Následne pridáme k cibuli a cesnaku aj paradajkový pretlak, ktorý osolíme. Potom pridáme do hrnca aj nakrájané paradajky, ktoré mierne podusíme, čím pustia šťavu.

V ďalšom kroku dochutíme polievku čerstvou bazalkou, oreganom (prípadne sušenými bylinkami), soľou, ochutíme čiernym mletým korením a pridáme cukor. Takto varíme približne 15 minút. Následne do hrnca prilejeme vývar/ vodu, všetko premiešame, pomixujeme tyčovým mixérom a ďalej varíme a necháme zovrieť. Polievke stačí už len posledné dochutenie podľa vašich predstáv a je hotová. Potom stačí už len polievku naservírovať a nakoniec pridať nastrúhaný syr a lístok čerstvej bazalky.

Foto: pixabay.com