Pripravte si klasickú paradajkovú polievku, ale nie takú ako zo školskej jedálne.
Ak sa povie školská jedáleň, každý si predstaví dlhé rady, klasické jedálenské stoly, na ktorých je gumený obrus a nepohodlné jedálenské stoličky. Okrem toho jedlo, ktoré sme jedli skorej z nutnosti a veľmi sme sa na neho netešili. Možno nebolo vždy najchutnejšie, ale práve aj tá atmosféra školských jedální, staršie jedálenské zostavy a školský personál nám zhoršovali celkový dojem z obedov v škole. Ale teraz už naspäť k receptu na chutnú domácu paradajkovú polievku.
Príprava tejto polievky vám zaberie približne 40 – 45 minút a postačí na 4 porcie.
Potrebné suroviny:
- Čerstvé paradajky – 650 g
- Paradajkový pretlak – 150 g
- Cibuľa – 1 ks
- Cesnak – 2 – 3 strúčiky
- Cukor – 1 PL
- Soľ, korenie, oregano, bazalka, olej
- Vývar/voda – 500 ml
- Syr
Postup prípravy:
Na začiatok si očistíme cesnak a cibuľu, ktorú nakrájame na malé kocky a odložíme bokom. Paradajky narežeme, vložíme ich do hrnca a zalejeme vriacou vodou, čím ich sparíme a necháme takto pár minút. Potom vodu zlejeme, znova zalejeme, ale teraz studenou vodou, ktorú tiež po chvíli zlejeme. Paradajky ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.
Ďalším krokom je, že si v hrnci rozpálime olej, na ktorom do zlata osmažíme cibuľku a prelisovaný cesnak. Následne pridáme k cibuli a cesnaku aj paradajkový pretlak, ktorý osolíme. Potom pridáme do hrnca aj nakrájané paradajky, ktoré mierne podusíme, čím pustia šťavu.
V ďalšom kroku dochutíme polievku čerstvou bazalkou, oreganom (prípadne sušenými bylinkami), soľou, ochutíme čiernym mletým korením a pridáme cukor. Takto varíme približne 15 minút. Následne do hrnca prilejeme vývar/ vodu, všetko premiešame, pomixujeme tyčovým mixérom a ďalej varíme a necháme zovrieť. Polievke stačí už len posledné dochutenie podľa vašich predstáv a je hotová. Potom stačí už len polievku naservírovať a nakoniec pridať nastrúhaný syr a lístok čerstvej bazalky.
Foto: pixabay.com