Cestovanie

Na Korziku za objavovaním prírody

Aj keď sa pomaly blíži zima a večery sú stále chladnejšie, nebudeme len tak sedieť na zadku. Pokiaľ máte čas na dovolenku a chuť na spoznávanie tajomných zákutí, navštívte Korziku. Kráľovstvo hôr vás očarí.

Za športom

Okrem oddychu na pláži môžete túto prímorskú oblasť využiť aj na posilnenie tela. Pokiaľ obľubujete pešiu chôdzu, vydajte sa po jednej z viacerých turistických trás. Najznámejšia je GR 20, ktorá vedie cez celý ostrov. Počas 220 kilometrov objavíte známe, aj menej známe oblasti, na ktorých si vychutnáte miestnu kultúru. Pôjdete cez vysoké vrcholy a hrebene, cez hlboké rokliny, kľukaté chodníčky. Obdivovať môžete horské jazerá, zvieratá – muflóny, kone, ovce. Tiež vo vás zanechajú dojem dedinky, ktoré sú uzavreté pred svetom. Trasa vyžaduje dobrú kondíciu, správny odev, obuv a mapu.

Ak svet objavujete najradšej zo sedadla bicykla, spozornite! Cyklistika je vo Francúzsku národným športom, takže pri jazde po ceste sa môžete viac spoľahnúť aj na ohľaduplnosť vodičov. Podmienky pre jazdu sú samozrejme tiež ovplyvnené terénom. Ten je hornatý, takže vaša fyzička dostane zabrať.

Túžite po niečom inom? Čo tak raft, či kanoe? Pokiaľ na to idete prvýkrát, požiadajte o inštruktora, ktorý pozná miestny terén a tiež podmienky počasia, ktoré sa môžu meniť z minúty na minútu. Jazda dole vodopádmi, skoky do nich, toto všetko je dosť riskantné v situácii, keď neviete ako na to. Našťastie sú však odborníci, ktorí vás navedú na správnu cestu.

Zostaňme ešte pri vode. Konkrétne pod ňou. Potápanie je samozrejmosť v každej prímorskej oblasti. Pod hladinu sa môžete pozrieť na vápencových útesoch v Bonifacio, alebo medzi červenými žulovými útesmi v Porto.

Okrem vody vyskúšajte aj horolezectvo. Terénov je tu viac než dosť. Ak je to pre vás prvýkrát, znova vám pomôže niekto skúsený. Ak ste ten skúsený práve vy, na Korzike nájdete svoj raj na zemi.

Za jedlom

Po športovom výkone sa každý chlap musí poriadne najesť. Na Korzike ochutnáte skutočné gurmánske špeciality. Obľúbeným zvieratkom na jedenie je jednoznačne diviak. Mäso z neho sa objavuje takmer v každom jedle. Ochutnať by ste mali cestoviny, ktorým sa tu venuje najväčšia pozornosť. Ravioli, lasagne, či canelloni, sú citeľne ovplyvnené Talianskom.

Za tradičné jedlo je považovaná polievka z veľkej bielej fazule. Varí sa hustá s mäsom a slaninou, a je naozaj veľmi sýta.

Samozrejmosťou sú ryby a morské plody, ktorých je tu neúrekom. Ďalšou špecialitou sú chutné syry. Najobľúbenejší je brocciu, ktorý dávajú obyvatelia Korziky takmer do všetkého. Pripravuje sa na slano, na sladko, niekedy dokonca aj namiesto dezertov. Vychutnať si ho môžete len od jesene do jari, takže pozor, jeho sezóna práve začína!

Foto na titulke: Pixmac.sk, cremona daniel – flickr