Zdravie

Existujú zdravé a nezdravé potraviny?

Zrejme každý z nás, má určitú predstavu o pojme správna výživa. Ako z názvu vyplýva, cieľom potraviny je výživa organizmu, no napriek tomu, organizmus často zaťažujeme mastnými jedlami s vysokým obsahom tuku, sladkými maškrtami a obľúbenými sú aj ranné kávy na prebratie. Cukry a tuky sú jednoznačne na posledných miestach rebríčku zdravej výživy, no napriek tomu, ich nemožno priradiť na listinu nezdravých potravín… Existujú vôbec zdravé potraviny a tie nezdravé?

Kvantita vz. kvalita potraviny

Niektorí odborníci na výživu, uvádzajú, že aj napriek nespočetným článkom o zdravých a nezdravých potravinách, v skutočnosti takéto delenie nemá reálny základ. Takmer každá potravina môže byť zdravá aj nezdravá, záleží predovšetkým od kvantity zjedeného množstva. Teda, ak si za celý deň odopierate sladký zákusok či palacinky s tým, že patria do kategórie nezdravých jedál, nemáte pravdu.

Náš TIP: Ako schudnúť rýchlo a efektívne.

Organizmus potrebuje aj cukru, aj tuky; sú predsa zdrojom energie a sú nevyhnutné pre život. Takisto to oplatí aj o tukoch; jedna malá porcia hranolčekov s kečupom raz za týždeň, neohrozí ani zdravie ani postavu. Práve naopak, zemiaky sú zdrojom vzácneho škrobu, kečup vyrábaný z paradajkového pretlaku, zas obsahuje vysoký podiel vitamínov A a C, pričom paradajky sú známe nízkym obsahom kalórií.

TIP: Poznáte Atkinsonovu diétu?

Nič len ovocie a zelenina!

Prísna diéta pozostávajúca len zo „zdravých“ potravín, preferovaných v médiách, alebo príliš častá konzumácia tuku a cukru, sú dva najčastejšie nezdravé extrémy. Správna výživa pozostáva zo všetkých výživových látok, patria k nim aj sacharidy a bielkoviny. Iste, aj v ovocí a zelenine sa nachádzajú cukry, ale prírodné cukry. Tieto cukry však nedokážu zabezpečiť celodenný príjem energie, organizmus si žiada aj iné cukry, obsiahnuté napríklad v lyžičke medu, ale aj tuky z ryby či z rastlín. Rastlinné oleje a trstinový hnedý cukor by mali byť základom správnej životosprávy každý deň!